Νεύρωμα Morton ή Μεσοδακτύλιο νεύρωμα

2017-03-16 00:00

Το Νεύρωμα Morton ορίζεται σαν πιεστική νευροπάθεια στην μεσοδακτύλια περιοχή του άκρου πόδα.

Κατά 9:1 εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες της μέσης ηλικίας. Συνήθως εντοπίζεται στο 2ο και στο 3ο μεσοδακτύλιο διάστημα του άκρου πόδα και καταλαμβάνει το μεσοδακτύλιο νεύρο μεταξύ των κεφαλών των μεταταρσίων.

Η αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι ασαφής. Μπορεί μια κάκωση στην περιοχή ή μια πίεση ή ελκυσμός του μεσοδακτύλιου νεύρου γύρω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο των μεταταρσίων να είναι μια πιθανή αιτία.

Οι ασθενείς εμφανίζουν πόνο στην περιοχή του νευρώματος,  ο οποίος επιδεινώνεται με την φόρτιση του άκρου ή ακόμα και με τα παπούτσια με ψηλό τακούνι. Ο πόνος υφίεται με την αφαίρεση των υποδημάτων και με τοπικό μασάζ. Παραισθησία εμφανίζεται κυρίως πελματιαία στο σημείο του νευρώματος.

Κατά την ψηλάφηση μπορεί ο ιατρός να ψηλαφά το νεύρωμα, όπως και να είναι θετικά τα ειδικά τεστ που γίνονται για το νεύρωμα.

Η ακτινολογική εικόνα είναι συνήθως χωρίς παθολογικά ευρήματα. Υπερηχογραφικά τα σημεία που μπορούμε να αποκομίσουμε είναι πολύ σημαντικά και έχει ένδειξη όταν το νεύρωμα δεν είναι ψηλαφητό. Η MRI συνήθως δεν είναι απαραίτητη για να τεθεί η διάγνωση, αλλά χρειάζεται για τον αποκλεισμό λοιπών παθήσεων του άκρου ποδός.

Η θεραπεία του νευρώματος μπορεί να είναι τόσο συντηρητική, όσο και χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει πάτους, ΜΣΑΦ, όπως και τοπική έγχυση. Η δε χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την νευρεκτομή και η κύρια ένδειξή της είναι, όταν αποτύχουν τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης.